ویروس کرونا در قم

با شیوع و همه گیر شدن کرونا و دست پنجه نرم کردن چند ماهه کشورهای شرق آسیا، در اواخر بهمن ماه بطور رسمی از کشف اولین بیمار مبتلا به کرونا در قم خبر داده شد. خبری که به ناگاه باعث ایجاد جوی منفی در سراسر کشور شد.
زمینههای رشد کرونا در قم
مردم که گمان نمیکردند روزی شیوع این بیماری به درون کشور برسد با بهت و نگرانی روبرو شدند. فارغ از دلایل ابتلای اولین فرد به کرونا و سرایت آن به افراد نزدیک او، به مرور طولی نکشید که خبر از افزایش موارد مبتلا به کرونا در قدم اعلام شد و این شهر را در شرایط بحرانی قرار داد. با پیش گرفتن روند صعودی آمار مبتلایان به کرونا در قم، زمزمههای قرنطینۀ این شهر به گوش میرسید و با توجه به حساسیتهای سیاسی و مذهبی، شیوع ویروس در این شهر، مورد کشمکش نهاد های مختلف داخلی و خارجی و حتی سوء استفادۀ برخی از رسانهها و کشورهای خارجی قرار گرفت. رسانههای معاند به عقده گشایی سیاسی پرداخته و با پخش اخبار کذب و شانتاژ تبلیغاتی از گورهای عمیق و دسته جمعی و میزان بالای ابتلا و تلفات در این شهر خبر دادند. گروههای سیاسی مخالف نیز به انتقاد از شیوۀ خبر رسانی دربارۀ امار شیوع پرداختند و بیش از پیش بر آتش التهاب، نگرانی و ترس از کرونا در بین مردم این شهر دمیدند. از سوی دیگر کمبود ماسک، محلولهای ضدعفونی کننده، دستکش و البته آموزش لازم برای مبارزه با کرونا و عدم توجه به نکات اعلامی برای قرنطینۀ خانگی، همچنین احتکار محصولات بهداشتی لازم توسط افراد سودجو شرایط زمینه را برای رشد و قوت گرفتن این ویروس در شهر فراهم کرد.
روند پذیرش مبتلایان
با ایجاد وضعیت بحرانی، بیمارستانهای عمومی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی، با لغو پذیرش بیماران مراجعه کننده به غیر از موارد اورژانسی، بصورت اماده باش برای پذیرش بیماران مبتلا به کرونا قرار گرفتند. از سوی دیگر کارخانجات تولید محصولات دارویی و بهداشتی تمرکز خود را بر تولید محصولات لازم برای مبارزه با کرونا قرار دادند. همچنین وزارت بهداشت خبر از ایجاد سامانۀ جدید 4030 برای پاسخ به پرسشهای مردم دربارۀ ویروس کرونا و ارائه مشاوره به افراد داد.
روند مبارزه با کرونا در قم
روند درمان بیماران کرونایی کاملا رایگان است و تاکنون حدود 160 میلیارد تومان از اعتبار برنامه و بودجه و بیمه سلامت، 42 میلیارد تومان از وزارت بهداشت، 45 میلیارد از سازمان تأمین اجتماعی و 28 میلیارد از بیمۀ خدمت درمانی برای مبارزه با کرونا در قم تأمین شده است.
شهرداری قم از زمان شروع شیوع ویروس کرونا در قم، اظهار داشت: تاکنون در قالب ۱۰ کمیته مدیریت بحران شهرداری اقدامات لازم مدیریت شهری را پیگیری میکنیم، همچنین ۲۶ پایگاه و ۸ منطقه با تجهیز ۳۰ دستگاه خودرو در شهر آماده خدمت برای گندزدایی و ضدعفونی است.
قائم مقام دانشگاه علوم پزشکی در توضیح روند مبارزه و مقابله با کرونا با بیان اینکه غافلگیری و عدم شناخت قبلی و تجربۀ کافی کمی در روند مقابله اثر گذاشته اظهار داشته که با این وجود شرایط به نسبت روزها و هفتههای اولیه بسیار مطلوبتر بوده و اکنون خیل عظیم نیروهای جهادی آموزش دیده در بیمارستانها و سطوح شهر چه از لحاظ بهداشتی و چه از لحاظ روحی در حال کمک رسانی برای مقابله با وضع موجود هستند و علاوه بر این وجود طلاب بسیار زیادی از مناطق مختلف در شهر قم که با اخلاص خود را وقف خدمت به مبتلایان و حتی مردم در معرض آلودگی کردهاند، جلوهای از دلگرمی و روحیهای مثبت را برای ریشه کن کردن این بیماری در این شهر را شکل داده است.
علاوه بر این گروههای امداد گر و نیروهای جهادی در مبادی ورودی و خروجی شهر قم در قالب گروهایی متشکل از نیروهای نظامی و پزشکی استقرار یافته و از کسانیکه قصد خروج و ورود به شهر قم را دارند تست ابتلا به ویروس و سنجش تب انجام میگیرد و درصورت مشاهدۀ مورد مشکوک به مراکز درمانی ارجاع داده میشود.
اجرای طرح پایش و تست غربالگری بیماری کرونا در استان قم از یک هفته قبل آغاز شده و تا ۱۵ فروردین سال ۹۹ ادامه دارد.
همچنین دستگاههای دیالیز جدید خریداری و در اختیار بیمارستانهای درگیر قراره گرفته شده است و علاوه بر آن با مشارکت بخشهای خصوصی، مطبهای پزشکی غیر دولتی شرایط درمانی در حال مدیریت است. علاوه بر این با تلاش نهادهای نظامی مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی انتظامی و همچنین هلال احمر، مجتمع یاوران مهدی با ظرفیت 700 تخت خواب برای دوران نقاهت بیماران مبتلا به کرونا در قم آماده سازی شده است.
همچنین موکبهای سلامت توسط هیئات مذهبی در محلههای مختلف این شهر راه اندازی شده و وظیفۀ ضدعفونی محلهها، منازل، مساجد و تکایا و … را بر عهده گرفتهاند. در این موکبها آموزش رعایت نکات بهداشتی، شناسایی محرومان و حمایت از آنها، توزیع بروشورها و پوسترهای بهداشتی و توزیع بستههای معیشتی با کمک خیرین انجام میشود. علاوه بر این اجرای برنامهها و مسابقات فرهنگی و مذهبی در بستر فضای مجازی، توجه به بازی و سرگرمی در خانوادهها و حمایت از محرومان محلهها از جمله برنامههای تعطیلات نوروزی این موکبها است.
همچنین قرارگاه پیشگیری و مقابلۀ با کرونا نیز در استانهای مختلف کشور از جمله در قم توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شکل گرفته است و تا زمان برقراری وضعیت نرمال و ارام وظیفۀ خدمت و تلاش برای مبارزه با کرونا را در برنامه دارد. از برنامههای این قرارگاه استقرار تختهای بیمارستانی سیار، ضدعفونی کردن سطح شهر، کویها و خیابانها و همچنین پاکسازی فضای پادگانها است.
همچنین اماکن زیارتی از جمله حرم حضرت معصومه و مسجد جمکران، حوزههای علمیه، مدارس و برخی از اداره جات نیز برای پیشگیری از گسترش شیوع ویروس در تعطیلی بسر میبرند.
در کنار این اقدامات که بخشی از تلاشها برای به سلامت گذراندن سایۀ این ویروس از جامعه است. خود درمانی و عمل به توصیۀ های صورت گرفته از سوی پزشکان و مسئولین رفته رفته میزان مبتلا در این شهر را به سراشیبی انداخته و در ادامه به ریشه کن کردن نزدیک میکند.